Inhoudsopgave
WordPress 4.3 “Billie”
WordPress heeft versie 4.3 uitgebracht genaamd Billie naar Jazz legende Billie Holiday. Mocht je Billie Holiday nog niet kennen, dan is dit een goede mogelijkheid om meer over haar te leren en vooral naar haar te luisteren!
Waarom de naam Billie? Dat antwoord vindt je op de WordPress.org versie overzicht pagina.
WordPress core developers share a love of jazz music, and since WordPress 1.0 all major releases are named in honor of jazz musicians they admire.
Nieuwe functies in WordPress 4.3
Editor Wijzigingen
Om te beginnen zijn een een aantal nieuwe snelle opmaak shortcodes toegevoegd:
- Begin op een nieuwe regel met * of – om te beginnen met een bullet liijst;
- Type 1. of 1) om te beginnen met een genummerde lijst;
- Gebruik > om te beginnen met een quote;
- Voeg een serie van # tekens voor hoofding opmaak (## voor H2, ### voor H3, #### voor H4, en zo verder…).
Een andere fijne toevoeging is de Quicklinks optie waarmee je snel een link kunt wijzigen of updaten. Door een link aan te klikken krijg je direct een bewerking optie te zien.
Een andere wat minder zichtbare optie, maar zeker niet onbelangrijk, is dat WordPress bij nieuwe pagina’s nu standaard de reactie mogelijkheid uitzet. Wil je die dus wel toestaan op een pagina, dan moet je het apart aanzetten.
Pagina’s zijn in principe bedoelt als statische pagina’s zonder reactie’s, blog posts, berichten zijn juist bedoeld om ook reacties op te krijgen.
Customizer Wijzigingen
De Customizer optie is nu direct zichtbaar in de toolbar die zichtbaar op je website wordt als je ingelogd bent.
Normaal gesproken heb ik die zelf altijd uitstaan (Gebruikers -> Je Profiel > Toolbar) maar het kan makkelijk zijn als je met de opmaak van je site bezig bent.
Je kunt nu ook direct in de Customizer je menu wijzigen en pagina’s of andere onderdelen toevoegen aan een menu.
Je kunt nu ook via de Customizer heel makkelijk een eigen favicon toevoegen aan je website.
Voorheen most je dat doen via een thema aanpassing, een speciale plugin of een favicon uploaden naar je thema map via FTP.
Nu kan dat via Weergave -> Site Identiteit -> Favicon
Je kunt dan een nieuwe afbeelding uploaden, of een al geuploade afbeelding gebruiken, die minimaal 512 pixels moet zijn en liefst vierkant. De geuploade afbeelding kun je dan bijsnijden tot het past in dat formaat en dan maakt WordPress de favicon voor je!
Na het opslaan zie je dan direct in je browser titel balk je nieuwe favicon tevoorschijn komen.
Je hebt nu dus geen reden meer om jouw site niet te voorzien van je eigen logo of speciale afbeelding!
Beveiliging Updates
Een van de nieuwe wijzigingen is dat je nu een extra veilig wachtwoord kunt aan laten maken in je WordPress profiel.
Voor nieuwe gebruikers is dit de standaard optie om de beveiliging nog verder op te schroeven.
Er is op dit punt ook nog een ander belangrijke, niet te onderschatten, wijziging!.
WordPress zal je geen e-mails meer sturen die je wachtwoord bevatten. Als je je wachtwoord vergeet dan stuurt WordPress je een reset wachtwoord link die 24 uur geldig is.
WordPress Onderhoud
Een nieuwe versie van WordPress geeft je ook altijd de mogelijkheid om wat onderhoud aan je site te doen.
WordPress Thema’s verwijderen
Kijk bijvoorbeeld of er nog thema’s zijn die je niet gebruikt en verwijder ze dan, uitgezonderd het laatste WordPress basis thema.
Dat basis thema (nu Twenty Fiftheen) is een soort veiligheid die je kunt activeren als je actieve thema fout gaat.
Om een thema te verwijderen klik je op dat thema en kies je voor Themadetails.
Je krijgt dan een overzicht pagina met alle informatie van dat thema, onderaan die pagina staat de optie Verwijderen, aanklikken en klaar!
Overbodige WordPress Plugins verwijderen
Ga daarna ook door je lijst van plugins en kijk of er plugins zijn die je niet meer gebruikt, zoals bijvoorbeeld een plugin om je favicon te plaatsen.
Dit optie zit inmiddels in de nieuwe WordPress versie 4.3!
Niet meer actuele of ongebruikte plugins altijd verwijderen omdat ze een mogelijk beveiliging risico zijn en ze je website kunnen vertragen. Ook als ze niet actief zijn!
Om een plugin te verwijderen moet je hem eerst deactiveren, als je dat doet controleer daarna altijd je site om zeker te zijn dat je geen noodzakelijke functies uitgezet hebt.
Na deactivering kun je de plugin verwijderen, meestal zal de plugin dan ook alle bijbehoren data verwijderen, pas dus op en zorg voor een goede back-up van je bestanden en je database voor dat je dit gaat doen.
Gebruik daarna een plugin als WP-Optimize of je MySql optie van je hosting provider om je database weer te optimaliseren.
Jeanka zegt
Ik heb diverse websites die ik beheer met succes geüpdatet naar 4.3 Behalve bij 1 lukt dat niet. De site is nog wel zichtbaar, maar als ik wil inloggen, krijg ik een wit scherm. Via FileZilla heb ik de mappen van de thema’s hernoemd om te kijken of het probleem bij 1 van de plugins en/of thema’s ligt. Maar het probleem doet zich nog steeds voor. Een backup terugzetten heeft ook niet geholpen. HELP. Wat moet ik nu doen? Moet ik WordPress opnieuw installeren en opnieuw beginnen? Bedankt alvast voor jullie hulp.
Herbert-Jan van Dinther zegt
@Jeanka: Je hebt dus al gekeken naar de diverse opties van http://codex.wordpress.org/Common_WordPress_Errors maar heb je ook gekeken of er een lege regel staat aan het eind van je wp-config.php bestand? Soms werkt dan lange tijd zonder problemen maar geeft het een probleem na een update zoals nu. Controleer ook de PHP versie van de server waar die site op draait, voor 4.3 moet het versie 5.x zijn.
Jeanka zegt
Dank voor de reactie. Helaas. Er was een extra regel in het betreffende bestand en die heb ik verwijderd. De PHP-versie is 5.6. Dus dat zou geen probleem moeten zijn. Ik heb dit eerder gehad. Toen was de oorzaak duidelijk. De betreffende plugin heb ik verwijderd en later opnieuw geïnstalleerd. Was echter bij dezelfde site en provider. Met mijn overige sites heb ik geen probleem. Deze staan bij andere providers. Zou het kunnen liggen aan de manier waarop een provider een server inricht met daarop WordPress? Gelukkig was de site nog niet klaar en deels online. De snelste manier is voor mij om WordPress opnieuw te installeren. Wil wel graag achter de oorzaak komen zodat ik ervan kan leren.