Ik kijk regelmatig naar websites om te zien waarom ze het zo goed doen in de zoekmachine resultaten. En dan vergelijk ik ze met mijn eigen websites.
Wat me dan vooral opvalt is de focus op het onderwerp van die hoog scorende site en dat de blog onderwerpen zo goed bij elkaar passen, in WordPress komt dat door het gebruik van categorieën.
Als je in Google zoekt, dan krijg je al wat ideeën over welke zoektermen gerelateerd zijn. Kijk maar eens onderaan het zoekresultaten scherm van Google.
Die gerelateerde onderwerpen passen meestal zo goed bij het onderwerp waarop je zocht dat het, 9 van de 10 keer, de juiste categorieën zijn voor je eigen WordPress blog.
Hieronder zie je hoe de meest logische onderwerpen voor een blog, met WordPress als onderwerp, naar boven komen.
WordPress Categorieën
Zoals ik hierboven al schreef zijn gerelateerde categorieën voor je verschillende artikelen van levensbelang voor je zoekmachine optimalisatie en voor je bezoekers.
Bij een WordPress blog vindt je de categorieën onder Berichten -> Categorieën in je Dashboard.
Een categorie die altijd gemaakt wordt bij een nieuwe WordPress installatie is de “Geen categorie” of “Uncategorized” standaard.
Zorg dat je die zo snel mogelijk hernoemd naar wat jij het hoofd onderwerp van je artikelen wilt maken.
Niets schreeuwt zo hard dat je net begonnen bent met bloggen als het gebruik van Geen categorie.
Om die naam te wijzigingen ga je naar de categorieën optie in je WordPress Dashboard en kies je voor Bewerken.
Dan kun je de titel van je categorie wijzigen en verwijder je de slug die er nu staat.
De “slug” is de URL-vriendelijke versie van de naam. Een slug bevat alleen (kleine) letters, cijfers en koppeltekens. Als je de slug verwijderd en je de nieuwe titel opslaat, dan maakt WordPress zelf een bijpassende permalink / slug.
Categorieën kunnen, in tegenstelling tot tags, een hiërarchie hebben. Ik zou een categorie WordPress Thema’s kunnen hebben en daaronder subcategorieën voor Gratis WordPress Thema’s en Premium WordPress Thema’s.
Je kunt zelf wel kunnen bedenken hoe dat past bij jouw blog. Het gebruik van subcategorieën is gewoon een optie die je kunt gebruiken.
WordPress Subcategorieën
Ik gebruik zelf geen subcategorieën omdat daarmee mijn URL’s te lang worden. In je URL komen standaard je hoofdcategorie permalink en daarna je subcategorie.
Een voorbeeld kan dan zijn https://www.wpmagazine.nl/onderwerp/wordpress-themas/gratis-wordpress-themas in plaats van https://wpmagazine.nl/onderwerp/wordpress-themas/
Het beste gebruik voor een WordPress artikel is om maar één categorie aan je bericht toe te wijzen.
Categorie namen kun je het beste van te voren aanmaken zodat je ze alleen hoeft te kiezen en je consistent blijft. Je kunt ze ook direct vanuit een bericht invoeren met de optie + Nieuwe categorie toevoegen als dat nodig is.
WordPress Tags
Tags in WordPress gebruik je als kernwoorden die bij je artikel passen, in dit artikel zijn dat woorden / tags zoals Artikelen, Blog, Categorie, Onderwerp, Structuur,SEO en Tags
De Tags kun je per artikel invoeren in het zij-menu van je schrijfscherm.
Je kunt daar ook kiezen uit de tags die je al veel gebruikt hebt met de optie Kies uit de meest gebruikt tags.
Heb je nu een typefout gemaakt of wil je Tags verwijderen of veranderen, ga dan in je WordPress Dashboard naar Berichten -> Tags.
Zoals je ziet krijg je daar een zogeheten Tag Cloud te zien waarbij de veel gebruikte Tags groter worden weergegeven dan minder gebruikte Tags.
Verschil tussen een WordPress Categorie en Tag
Een simpele manier om naar categorieën te kijken is door ze te vergelijken met een kapstok, ieder artikel komt aan zijn eigen haak te hangen terwijl het geheel toch een structuur blijft.
Tags daarentegen gebruik je om artikelen in de diverse categorieën aan elkaar te linken buiten die structuur om.
Je verbindt bijvoorbeeld een artikel over WordPress Plugins met een WordPress Thema artikel door de Tag SEO, iets wat voor beide artikelen relevant kan zijn. Denk aan een SEO Plugin en een SEO Thema.
Je koppelt dus je artikelen aan elkaar op een ander niveau.
Wanneer Gebruik je een categorie en wanneer een Tag?
Gebruik je Categorieën om structuur aan je site te geven voor je bezoekers en voor zoekmachine optimalisatie.
Categorieën moet je eigenlijk maar een keer gebruiken per blog artikel zodat ze bij een categorie overzicht pagina allemaal zichtbaar worden.
Die categorieën, door sommige ook wel rubrieken genoemd, moeten de basis structuur van je website vormen.
Google zal die structuur herkennen en op basis daarvan je site op het bijbehorende onderwerp indelen en in de zoekresultaten laten zien. Hoe duidelijker je onderwerp gedefinieerd is, hoe beter je positie in de zoekresultaten zal zijn.
Dit soort onderwerp gerelateerde termen en synoniemen moeten natuurlijk ook terugkomen in de teksten van je artikelen.
Tags zijn als lijm om artikelen en gerelateerde zaken te koppelen, zeker als je een plugin zoals Related posts gebruikt kunnen de links beter naar voren komen.
WordPress Categorieën en Zoekmachine Optimalisatie
Een goede set van relateerde onderwerpen die je als structuur gebruikt voor je WordPress website kan er voor zorgen dat je positie in de Google zoekresultaten omhoog gaat.
Zorg dat die structuur duidelijk naar voren komt in je menu structuur. Daarmee kan de bezoeker van je website snel het onderwerp vinden waar ze meer over willen weten.
Heb je zelf al eens op zo’n manier naar je eigen website gekeken? Kijk of alles nog wel bij elkaar past en denk na of je misschien toch wat zaken anders op moet zetten voor een betere structuur.
Geef een antwoord