Een van de dingen die ik vaak zie bij gebruikers van statische WordPress websites is dat ze geen regelmatige updates en upgrades doen en daardoor met een verouderde WordPress versie werken.
De meeste van dergelijke website eigenaren weten ook vaak niet hoe ze van die oude WordPress versie naar de nieuwste WordPress versie moeten gaan.
Let op: Update betekent kleine wijzigingen zoals beveiliging updates. Upgrade betekent dat are nieuwe functies en mogelijkheden zijn toegevoegd aan een nieuwe versie.
Nu zit je dus met een oudere onveilige versie en je hebt een upgrade nodig om een betere mobiele website te krijgen. Meestal betekend dat ook dat je je WordPress Thema moet upgraden of zelfs wijzigen.
Maar voor je dat nieuwe thema’s en die functies kunt gebruiken zul je eerst ervoor moeten zorgen dat je op de laatste WordPress versie komt en je de noodzakelijk plugin updates kunt uitvoeren.
De update functie werkt namelijk alleen bij twee opvolgende versies van WordPress. Je kunt dus wel direct upgraden van 3.9.x naar 4.0.x maar dat werkt niet als er meer versies tussen zitten. Het gaat dus niet werken om in een keer van bijvoorbeeld versie 2.6 naar versie 4.1.1 te gaan.
De technische reden is dat er bij iedere grootte WordPress versie update er ook wijzigingen doorgevoerd worden in de database structuur. Sla je die versies over, dan krijg je database velden die niet werken in de nieuwste versie en je site zal niet goed werken, of helemaal niet meer!
Juist om die velden goed ge-update te krijgen moet je een stap voor stap upgrade procedure volgen om tot meest recente versie van WordPress te komen. De procedure is niet moeilijk, maar je moet wel de juiste volgorde volgen voor iedere update.
Als je een stap overslaat zal je WordPress website niet meer werken.
Inhoudsopgave
Wat heb je nodig om WordPress te upgraden van een oudere versie?
Er zijn een aantal zaken die je moet hebben voor je begint met de upgrades.
Geen zorgen! Upgraden van een vorige versie is niet moeilijk, maar het kost wel wat tijd en moeite.
- Zorg allereerst voor een goede back-up van je bestanden en je database, vooral van de wp-content map! Die map bevat namelijk al je media zoals afbeeldingen, je plugins en je thema’s.
- Daarnaast heb je al de vorige grote WordPress versies nodig beginnend met de eerst volgende versie van je huidige versie. Dus als je huidge versie WordPress 2.6 is, dan is je eerste upgrade naar WordPress 2.7.
Oudere versies van WordPress kun je downloaden van https://wordpress.org/download/release-archive/ - Toegang tot je website via FTP of de Cpanel bestand manager. je moet namelijk de bestanden van de vorige WordPress versies uploaden naar je website.
- Een programma om de bestanden te unzippen uit de downloads die je gedaan hebt, nieuwere Windows versies kunnen dat zelf en anders hebt en een programma nodig zoals WinZip of 7-zip.
Om te upgraden van 2.6 naar 4.1 moet je alle grotere versie wijzigingen downloaden zoals 2.7, 2.8, 2.9, 3.0, etc. Je hebt de kleine updates niet nodig dus je kunt versie zoals 3.0.5, 3.0.6 etc overslaan.
Als je die versies gedownload hebt dan moet je een aantal kleine stappen nemen om de volledige upgrade te voltooien, dat betekend: 2.6 -> 2.7 -> 2.9 -> 3.0 -> 3.1 -> etc.
Om te zien wat je huidige versie is moet je inloggen op je WordPress Dashboard en dan kijken naar het blok “Op dit moment” daar staat de versie direct vermeld. Heb je dat veld op je dashboard niet zichtbaar? Kijk dan helemaal rechts onderin je dashboard, dan staat de versie ook nog een keer vermeld.
Als je weet wat je huidige versie is dan kun je de versies downloaden die je nodig hebt tot de meest recente WordPress versie.
Hoe moet je upgraden van een oude WordPress versie naar de meest recente versie?
Als je al de vorige zaken in orde hebt, dus back-up, bestands toegang en vorige versies gedownload, dan kun je nu de stap voor stap procedure volgen.
Eerst pak je de volgende versie waar je naar toe moet upgraden uit, in dit geval pak je de bestanden van wordpress-2.7.zip uit in een aparte map.
Nadat je de bestanden uitgepakt hebt open je je FTP programma (Ik gebruik Filezilla) en dan browse je naar de lokale map waar je de bestanden uitgepakt hebt. In het andere scherm ga je naar de WordPress installatie map op de hosting server.
Selecteer dan alle bestanden in de lokale map (Ctrl+A in Windows) en upload de bestanden naar de server map. Gebruik dan de overschrijven functie voor die upload, je wilt tenslotte de nieuwste bestand versies hebben.
Als alle bestanden ge-upload zijn ga dan naar je WordPress Dashboard door in te loggen via /wp-admin of wp-login.php zoals je ook normaal in zou loggen.
Je ziet nu een melding dat je WordPress database bijgewerkt moet worden, klik daar op WordPress database bijwerken
Wacht tot je een boodschap ziet dat het bijwerken is afgerond en klik dan op Doorgaan.
In je Dashboard zou je nu de nieuwe versie moeten zien staan.
Herhaal de bovenstaande stappen voor iedere nieuwe versie, dus uploaden van de nieuwe versie bestanden via FTP file en wachten tot de uploads klaar zijn. Na iedere versie upload moet je weer inloggen in je WordPress website om de automatische database upgrade te laten draaien.
Doe de upgrades stap voor stap versie voor iedere versie van 2.6 -> 2.7 -> 2.8 -> etc. totdat je volledig up-to-date bent.
Nu je WordPress versie volledig up-to-date is kun je ook alle plugins en thema’s updaten via de automatische update functie.
Wil je ervoor zorgen dat je de volgende upgrade niet vergeet? Installeer dan de plugin https://wordpress.org/plugins/wp-updates-notifier/
Stel die in op Dagelijks controleren met meldingen voor Plugin en Thema updates en test de opties met de send test email om te controleren of de mail functie werk met jouw hosting aanbieder.
Hoe kun je WordPress downgraden naar een oudere versie?
Waarom zou je nu ooit terug willen naar een oude WordPress versie?
Een van de redenen kan zijn dat je problemen hebt met de laatste versie van WordPress en sommige plugins of het thema die je gebruikt nog niet klaar zijn voor die nieuwste versie.
Maar het kan ook nodig zijn omdat je toch een versie overgeslagen hebt met de update melding, bijvoorbeeld van versie 2.9 ineens naar 4.1 en nu werkt je site niet meer.
Downgraden werkt op dezelfde manier als upgraden. Eerst download je de laatste versie die je in gebruik had voor je naar je huidige versie ging.
Unzip de bestanden en upload ze via FTP net zoals je zou doen bij een upgrade, overschrijf dan de nieuwere bestanden op de server. Nu log je weer in op je WordPress Dashboard en bevestig de WordPress database bijwerken optie.
Klik op doorgaan en controleer of je site terug is op de vorige versie en alles weer naar behoren werkt. Als alles weer werkt dan kun je de upgrade doen volgens de juiste stappen hierboven.
Of je wacht tot je plugins / thema’s ook klaar zijn voor die nieuwe versie. Komt er geen nieuwe plugin of thema versie? Dan moet je op zoek naar alternatieven die wel bijgehouden worden.
Makkelijker bij blijven met de nieuwste upgrades? Bekijk dan dit artikel over Automatische Updates van WordPress, Themes en Plugins
Geef een reactie