Zoals eerder genoemd bij het artikel over Twenty Fifteen Thema aanpassen is het belangrijk om een child thema te gebruiken als je bepaalde aanpassingen wilt doen in de code van je thema.
Het gebruik van een Child Thema voorkomt dat bij een upgrade van je basis thema al je aanpassingen worden overschreven. Iets wat zeker al bij een behoorlijk aantal mensen gebeurd is.
Je kunt die wijzigingen aanbrengen er ervoor zorgen dat ze blijven door zo’n Child Theme te maken.
Hoe werkt een Child Thema
Een child thema maakt gebruik van de functies en code van het ouder (parent) thema. Je houdt dus in eerste instantie dezelfde opmaak als bij je basis thema. WordPress kijkt naar de bestanden van je Child Thema en gebruikt dat bestand dan in plaats van die uit je basis thema. Heeft je Child Thema een bestand niet, dan schakelt WordPress automatisch over naar het bestand van je basis thema.
Het belangrijkste element van een child thema is de stylesheet omdat die de koppeling verzorgt voor de diverse lay-out wijzigingen.
Je kunt ook diversen andere bestanden overnemen naar het child thema zodat je ook die bestanden aan kunt passen. Zoals bijvoorbeeld de voettekst.
Door de stylesheet wijzigen in een child thema uit te voeren hoef je niet bang te zijn dat je alles opnieuw moet wijzigen na een update van je parent thema.
Snel een WordPress Child Thema maken
Een child thema maken kun je handmatig doen via FTP en het de bestanden handmatig kopiëren en aanpassen, zie 0ok https://codex.wordpress.org/Child_Themes
Je kunt het echter makkelijker en sneller doen met een plugin zoals Child Theme Configurator.
Na het installeren en activeren van deze plugin ga je naar Extra -> Child Themes en dan kies je voor New.
Dan wijzig je de naam / slug van je nieuwe thema
Klik dan op de optie (click to edit additional fields) zodat je dan andere velden kunt zien dit je kunt invullen.
Het child theme kun je nu direct gebruiken door het te activeren of je probeer het eerst via de Thema preview optie.
Via het Files tabblad kun je daarna de gewenste bestanden aanvinken die je wilt kopiëren.
Nadat je de bestanden gekopieerd hebt kun je ze via de normale thema editor aanpassen. In je thema editor zul je alleen de bestanden van je Child thema zien.
De stylesheet kun je ook direct in dit scherm direct bewerken via de Child CSS tab.
Mocht je een Child thema zo aangepast hebben dat je hem ook op andere site wilt gebruiken dan hoef je niet alles opnieuw te doen. Je kunt je nieuwe child thema exporteren als een .zip bestand en dan op de andere site als nieuw thema uploaden. Natuurlijk kun je op die ook de plugin weer installeren voor verdere aanpassingen, maar dat hoeft niet.
De Child Theme Configurator plugin is een gratis plugin, maar er is ook een Child Theme Configurator Pro versie mocht je nog meer opties willen hebben. Voor mij voldoet de gratis versie om snel een eigen WordPress child thema te maken.
Geef een reactie