Hoewel het een heel makkelijk te gebruiken CMS is moet je nog wel wat basis WordPress onderhoud aan je website doen, net zoals een motor regelmatig onderhoud nodig heeft.
Je werk stopt namelijk niet na installatie en het vullen van je site met inhoud. Ook niet als je WordPress gebruikt voor een “statische” website en niet als blog.
Er moeten update’s geïnstalleerd worden van de basis WordPress bestanden en nieuwe geupdate versies van Thema’s en Plugins.
Nieuwe versies met nieuwe functies en/of beveiliging updates moeten zo kort mogelijk na uitbrengen geïnstalleerd worden.
Dat klinkt als een hoop werk, maar je kunt veel daarvan automatiseren zodat je alleen controles hoeft uit te voeren.
Inhoudsopgave
WordPress Onderhoud Automatiseren
Hieronder wat plugins die je helpen om je website onderhoud te automatiseren zodat je er zo min mogelijk omkijken naar hebt.
Er zijn een aantal onderdelen van een WordPress website die je kunt onderscheiden voor dat onderhoud:
- Database
- WordPress Basis
- Plugins
- Thema’s
Ieder van die onderdelen kun je met plugins automatisch optimaliseren en updaten.
LET OP: Zorg ervoor dat je ook regelmatig zelf (UpdraftPlus kan daar mee helpen) of via je WordPress hosting dienst back-ups maakt van je bestanden en je database! Daarmee kun je de site snel weer terug zetten mocht er iets met de updates mis gaan.
WordPress Database Onderhoud
WordPress gebruikt een database die je kunt optimaliseren om je website goed en snel te laten werken.
Natuurlijk kunt je de database via MySql Admin of een ander database management pakket handmatig optimaliseren zodat de nodige tabellen opgeschoond worden en opnieuw geïndexeerd, maar je wilt er juist geen omkijken naar hebben.
Omdat te doen kun je gebruik maken van een plugin WP-Optimize.
WP-Optimize
WP-Optimize zorgt ervoor dat je WordPress database zo goed mogelijk werkt wordt door overtollige zaken te verwijderen en tabellen geoptimaliseerd worden.
Bij de instellingen van WP-Optimize kun je aangeven wat je wilt doen met de database.
Bij de Instellingen kun je ook aangeven of en wanneer je dit automatisch op de achtergrond wilt laten doen.
In mijn geval laat ik dit 2-wekelijks doen met het bewaren van 2 weken aan gegevens.
Basis WordPress Onderhoud
WordPress heeft regelmatig nieuwe versies, soms zijn dat beveiligings updates of upgrades met nieuwe functies.
De beveiligingsupdates worden tegenwoordig automatisch “gepushed” naar je website, dit zijn versie die meestal een subversie nummer hebben, bijvoorbeeld 4.7.5
Versies met nieuwe functies is de nieuwe WordPress 4.8 versie, die hebben dus maar 1 extra nummer.
Echte grootte versie wijzigingen worden gedaan met versie nummers zoals 5.0.
Om die versie updates zelf te kunnen doen wil je natuurlijk weten wanneer ze beschikbaar zijn voor jouw WordPress site.
Om daarover geïnformeerd te worden kun je gebruik maken van de plugin WP Updates Notifier.
De instellingen zijn eenvoudig met opties om geïnformeerd te worden over basis updates, plugin en thema updates.
Na die mails kun je zelf de nodige actie ondernemen om de updates uit te voeren, maar je kunt er ook voor kiezen om dat helemaal te automatiseren. met Shield.
WordPress Onderdelen Automatisch Bijwerken
Ik heb al eerder Shield Security genoemd in WordPress beveiliging maar wil hier nog even extra aandacht geven aan de update functie.
ShieldSecurity is een uitgebreide plugin waarmee je je WordPress website goed kunt beveiligen tegen hackers maar die nog meer functies heeft, waaronder het automatisch updaten van de verschillende onderdelen.
Deze instellingen gebruik ik op een aantal van mijn websites, met de optie dat ik een mail krijg als Shield een update gedaan heeft. Na die mail controleer ik de site of alles nog goed werkt.
Voor WordPress Magazine gebruik ik alleen Minor versions en de Automatic Update Translation opties. WP Magazine is mijn hoofd website nu en daarom wil ik zoveel mogelijk zelf controle houden over updates.
Thema upgrades en Child Thema gebruik
Als je ook je thema automatisch wilt laten updaten, dan komt er nog een mogelijk probleem om de hoek kijken.
Als je wijzigingen van het uiterlijk van je website direct in je het basis thema gedaan hebt, dan kun je die wijzigingen allemaal kwijt raken als je thema een update krijgt.
Daarom is het super belangrijk dat je altijd een Child Thema gebruikt om de soort aanpassingen te doen.
Een eigen WordPress Child Thema maken is niet moeilijk en behoedt je ervoor dat je website na een thema update er ineens anders uit ziet of bepaalde functies het niet meer doen.
Wil je nog meer controle over je WordPress updates, lees dan ook Automatisch Updaten van WordPress Thema’s en Plugins. Je hebt dan keuze per plugin of je die wilt laten updaten of niet.
Met de bovenstaande plugins heb je het meeste van belangrijkste Basis WordPress Onderhoud opties geautomatiseerd en blijft je WordPress website goed draaien en up-to-date zonder dat het jou veel tijd kost en je tijd voor andere zaken over houdt.
Geef een reactie