Als je pas met WordPress begint zijn er een aantal zaken die je het leven een stuk makkelijker kunnen maken, hieronder 7 dingen die je aan kunt passen voor jezelf.
Inhoudsopgave
1. De Optie om Zoekmachines te Blokkeren
Als je bezig bent om je site te vullen met nieuwe artikelen en pagina’s dan kan het zijn dat je nog aan het experimenteren bent met je permalinks, je categorie indelingen en je thema’s.
Dan is het een goed idee om de zoekmachine robots zoals die van Google, Bing en Yahoo voorlopig nog de toegang tot je website te ontzeggen.
Daarvoor heeft WordPress een speciale zoekmachine blokkeer optie ingebouwd. Je vindt die optie tegenwoordig in het scherm Instellingen -> Lezen
Natuurlijk niet vergeten om die optie weer af te vinken als je WordPress website live gaat en je echt wel in de zoekmachine’s te vinden wilt zijn.
2. Kitchensink Editor Optie
In het scherm waar je je teksten schrijft en je afbeeldingen toevoegt aan je artikelen zie je en kleine balk met mogelijkheden om de opmaak van je tekst te wijzigen.
Aan het einde van die balk staat een klein icoontje waarmee je de “Kitchensink” activeert.
Als je die optie aanzet, dan krijg je nog meer opties die je helpen bij het verder opmaken van je artikelen.
Zo kun je kiezen voor de opmaak van je basis tekst maar ook voor de opmaak van je tussen koppen. Je kunt dan te kiezen voor een bepaald koptekst formaat zoals die in je thema stylesheet gedefinieerd zijn..
Je kunt ook je tekst onderstrepen, uitvullen en makkelijk een andere kleur geven.
Anderen opties zijn het opschonen van tekst opmaak code als je bijvoorbeeld vanuit Microsoft Word teksten kopieert, tekst opmaak juist wilt verwijderen, speciale karakters in wilt voegen (Bijvoorbeeld €,©,∅ etc).
Je kunt tekst blokken in laten springen of juist terug zetten, en ook acties ongedaan maken of herhalen. Als je meer met Toetscombinaties wilt werken dan vindt je die onder het ? icoon.
Deze Kitchensink optie zet ik altijd als eerste aan bij een nieuwe blog. Onmisbaar om lekker te werken!
3. Basis Afbeeldingen Formaat Aanpassen
Als je een thema hebt gekozen met een bepaalde breedte voor de hoofd inhoud dan kun je er ook voor kiezen dat je afbeeldingen over die volle breedte getoond worden.
Van de afbeeldingen die je upload worden automatisch drie extra formaten aangemaakt, de thumbnails, volgens de standaard instellingen van WordPress.
Die thumbnails staan in de basis altijd op de formaten 150 x 150, 300 x 300 en 1024 x 1024.
Je kunt ze echter zo aanpassen dat ze voor jouw website direct het juiste formaat generen.
Ga daarvoor naar Instellingen -> Media en pas het formaat aan zo ze passen bij jouw wensen.
Natuurlijk testen of het werkt zoals verwacht!
Als alles nu goed staan, dan kun je met een plugin als https://wordpress.org/plugins/ajax-thumbnail-rebuild/ de oude thumbnails opnieuw generen (Wel altijd eerst een goede back-up maken!)
4. WordPress Taal Veranderen
In het verleden was het lastig om je WordPress taal te veranderen als je basis in het Engels geïnstalleerd was.
Je moest dan de taalbestanden via FTP uploaden en dan in je wp-config.php bestand een extra regel met de taalcode toevoegen.
Tegenwoordig kun je via Instellingen -> Algemeen -> Websitetaal kiezen voor de gewenste taal. Opslaan en klaar, je site staat nu in de gewenste taal.
Let wel op dat niet alle thema’s zo gecodeerd zijn dat ze die vertaling ook weergeven, soms moet je dan zelf wat teksten vertalen of een plugin toevoegen die dat voor je doet.
5. De Beste WordPress Permalink Optie
Je WordPress blog genereert links voor je pagina’s en artikelen in het standaard formaat http://www.wpbasis.nl/?p=123.
Dat is niet echt zoekmachine vriendelijk en ook niet voor je bezoekers. Een van je eerste dingen om te doen na het installeren van je WordPress website is dan ook om die URL’s vriendelijker te maken.
De optie Berichtnaam werkt voor 95% van de meeste websites uitstekend, het maakt een URL aan die gebaseerd is op de titel van je bericht of pagina.
Alleen bij websites die echt als een nieuws site in Google willen komen is het zinvol op te kiezen voor de numerieke of jaar/maand optie. Google nieuws wil namelijk een unieke numerieke waarde van minimaal 3 cijfers in de URL zien.
De Berichtnaam optie zorgt er ook voor dat de performance van je site goed blijft, WordPress gebruikt die optie namelijk als optimale waarde voor aangepaste permalinks.
De Catagoriebasis en Tagbasis kun je leeg laten, dan voegt WordPress automatisch /categorie/ en /tag/ toe aan je overzichts-pagina’s.
Ik vindt deze opties voor mijn sites wat mooier, maar dat is puur persoonlijk. Dan wordt zo’n URL bijvoorbeeld https://www.wpmagazine.nl/onderwerp/wordpress-tips/
6. Statische Front Pagina en Blog / Nieuws Pagina
Heb je een website waar je de voorpagina niet wilt voorzien van de laatste nieuwe artikelen maar van een vast pagina inhoud, dan kun je dat regelen via Instellingen -> Lezen.
Zorg vooraf dat je een pagina schrijft die je als voorpagina wilt gaan gebruiken.
Als blog of nieuws pagina maak je een lege pagina aan die je alleen een titel geeft en publiceert.
Selecteer dan bij bovenstaande optie uit de pagina selectie die gewenste hoofdpagina en als bericht pagina selecteer je de lege pagina.
Alleen berichten die je schrijft komen automatisch op die Berichtpagina.
Je hoeft geen berichten te schrijven als je dat niet wilt en de pagina neem je dan ook niet op in je menu’s. Soms is het echter een prima manier om nieuwsberichten te schrijven over je bedrijf / diensten. Noem die pagina dan gewoon Nieuws en neem die op in je menu.
Voor zoekmachine’s zijn blogberichten een teken dat de site actief is, zelfs al is het maar één artikel per maand. Voor je bezoekers is bloggen een uitstekend middel om te laten zien dat je een autoriteit op jouw gebied bent. Natuurlijk moet je dan wel inhoudelijk uitstekende artikelen schrijven.
7. Neem de tijd voor Je Profiel
Op je profiel pagina kun je instellingen doen zoals een kleuren palet voor je WordPress Dashboard.
Je bepaalt daar ook of je toestenbord snelkoppelingen wilt activeren en of je de toolbar wilt laten zien als je de site bekijkt (je ziet die toolbar alleen als je ingelogd bent!) Je bezoekers zien de toolbar nooit.
Je komt op die pagina via Gebruikers -> Je Profiel
Bij de Naam instellingen kun je je volledige naam invullen, maar vooral belangrijk is dat je de verplichte schermnaam invult met iets anders dan je gebruikersnaam!
Die gebruikersnaam wordt anders wel heel makkelijk gevonden door Hackers, bovendien geeft het geen goede indruk aan je bezoekers als daar een vreemde naam, of Admin, staat onder je berichten.
Het is afhankelijk van je thema en thema instellingen hoe de schermnaam getoond wordt.
Hieronder een voorbeeld van de WordPress Magazine site. Je ziet daar de schermnaam achter de tekst Geschreven door
Gebruik die schermnaam optie dus om je eigen naam te laten zien of juist de domein naam of je keywords. Je domeinnaam vul je ook in op je profiel en die naam wordt da automatisch gelinkt aan die ingevoerde URL.
Ook je verschillende Social Media netwerk links kun je in je profiel kwijt. Door sommige Plugins en thema’s krijg je nog meer optie te zien op je profiel pagina.
Neem dus even de tijd voor je profiel en kijk wat je daar allemaal kwijt wilt. Optimaliseer de opties voor jouw eigen blog en website.
Ik hoop dat de bovenstaande 7 tips voor WordPress je kunnen helpen om nog meer uit WordPress te halen en je het werken met WordPress nog makkelijk maakt.
Heb jij zelf nog van die tips die je hier mist en die je wilt delen met anderen? Laat het weten via de reactie mogelijkheid hieronder.
Geef een reactie