Dus je wilt beginnen met WordPress? En wil je dat dan gaan gebruiken voor een Blog of een Website, of een combinatie van beide?
Voor de eerste opzet maakt het nog niet uit en je kunt het later nog eenvoudig omzetten.
Om te beginnen zul je moeten kiezen tussen de gratis dienst van WordPress.com of een eigen gehoste website met de software van WordPress.org.
Ik adviseer het laatste omdat je daarmee veel meer vrijheid hebt om te doen wat je zelf wilt.
De WordPress.com versie is te beperkt omdat je daar geen eigen thema’s en plugins kunt installeren.
Bij de WordPress.org versie moet je er wel zelf voor zorgen dat de software up-to-date blijft, dat is tegenwoordig met een of twee klikken te doen.
Wat heb je nodig voor een WordPress website?
WordPress.org dus. Daarbij heb je nog twee dingen nodig:
– een eigen domein naam, de link (url) waarop je site bereikbaar zal zijn op het internet. Maak die niet te lang, makkelijk te onthouden en gebruik daarin geen merknaam of bedrijfsnaam die niet van jou is. Bijvoorbeeld domein namen met Google, Coca-Cola, WordPress of zoiets erin zijn niet toegestaan.
– website hosting, dat heb je nodig om je WordPress software op te installeren en je site online te zetten. Om te beginnen voldoet een zogeheten shared hosting pakket. Kijk bij je keuze van hosting leverancier (provider) niet alleen naar de prijs.
Omdat je WordPress website begint met een aantal bestanden van de installatie zelf en je daarna afbeeldingen toe wilt voegen is voldoende ruimte een van de voorwaarden waar je op moet letten. En je hebt een MySql database nodig! Bij de meeste hosting pakketten zit deze erbij, bij enkele providers moet je dat als optie erbij bestellen.
Ik gebruik zelf hosting providers die speciale WordPress pakketten hebben. Wat je minimaal nodig hebt voor de meest recente WordPress versie is
- PHP 7.1 of hoger
- MySQL 5.6 of hoger
- De mod_rewrite Apache module (voor goede links van je pagina’s en berichten)
Mocht je die informatie niet kunnen vinden op de provider van je keuze, vraag het dan. Liever iets meer tijd besteden aan de keuze van je provider scheel later een hoop ellende.
Ik gebruik zelf onder andere Neostrada.nl, die hebben een extra beveiliging tegen hackers door een noodzakelijke extra login voor je bij je Dasboard in kunt loggen. In het begin wel wennen, maar het geeft een veilig gevoel.
WordPress Installeren en Configureren
Je kunt de software van WordPress zelf handmatig installeren. Daarvoor moet je via het controle paneel van je hosting provider eerst een MySql database aanmaken, daar een gebruiker aan koppelen en een wachtwoord instellen.
De software van WordPress.org download je via een .zip bestand, die unzip je en de bestanden zet je via een FTP programma op de server in de pucblic_html map. Daarna ga je naar je website link en daar kun je het installatie proces doorlopen.
Te veel werk of te moeilijk?
Wees gerust, de meeste providers die WordPress ondersteunen hebben een installatie script dat al die zaken voor je over kan nemen. Jij hoeft alleen maar de naam van je site op te geven en een email adres.
Mijn advies in om de WordPress installatie in een submap te doen met bijvoorbeeld een naam als . Je kunt later de site zo instellen dat alles bereikbaar is onder de hoofd domein naam.
Na de installatie kun je inloggen op je Dashboard, de plaats waar vandaan je alles in WordPress doet.
De WordPress basis configuratie in orde maken.
Op je welkom scherm staan een aantal zaken om mee te beginnen, maar eerst moet je een beetje opruimen en wat dingen veranderen en instellen.
- verwijder het Hallo wereld! bericht (Berichten -> Alle berichten -> Prullenbak optie als je over de titel gaat)
- verwijder de voorbeeld pagina (Pagina’s -> Alle pagina’s -> Prullenbak optie als je over de titel gaat)
- Wijzig de Ongecategoriseerd naam van je berichten categorie, kies daarvoor iets dat beter past bij het onderwerp van je nieuwe site. (Berichten -> Categorieen -> Kies bewerken als je over de tekst gaat en verander de tekst en verwijder de “slug”.
- Bekijk en wijzig je gebruikers naam informatie zoals die zichtbaar is op de site. (Gebruikers -> Je profiel)
- Permalinks instellen zodat je berichten link er niet uitzien als ?post=313 maar de titel van je bericht / pagina gebruiken. (Instellingen -> Permalinks -> Berichtnaam aanvinken en Opslaan)
- Algemene instellingen aanpassen zoals de tekst van je hoofding. (Instellingen -> Algemeen) Zie een voorbeeld hieronder.
Je basis configuratie staat nu goed en je hebt een schone WordPress website om mee te beginnen. Je kunt nu berichten en pagina’s gaan schrijven en als je wilt een andere lay-out voor je site kiezen via Thema’s en meer functies toevoegen via Plugins.